Møte lørdag 1. september 2012

Publisert: 23.10.2012

Møtested: Hos Joar
Til stede: Arnstein, Frank, Tore, Tor Anders og Joar, samt kveldens gjester – Erlend og Trond

Høstens første samling ble litt spesiell, i og med at møtet var lagt til dugnadsfesten i Kalv Arnesons gate etter at Joar og Anne-Betsy flyttet fra Inderøy til Steinkjer for et års tid siden. Det gjorde at også dugnadskarene Erlend og Trond ble med på testingen. Fremstøt fra et par damer i festlaget som tilsynelatende hadde lyst til å delta på smakingen, ble stilltiende avvist.

Følgende tre cognacer ble skjenket i kveldens blindtest:

  • Bache Gabrielsen Thomas XO Prestige Kr. 699 per liter på tax free Værnes
    Thomas Bache-Gabrielsen var navnet på grunnleggeren av konjakkhuset. For å hedre grunnleggeren har kjellermesteren laget en blend av destillater fra de beste områdene Grande og Petite Champagne. I mer enn 27 år har denne konjakken ligget på små eikefat og utviklet lagringsaromaer.

  • Hine Homage Early landed cognac Kr. 790 på La Cognatheque i Cognac
    Den populære forklaring er at engelske kjøpmenn ble lei av å se sine leveranser av fransk cognac bli avbrutt av de manger anglo-franske krigene i det 18. århundre. Dermed etablerte de et beredskapslager i England for å sikre forsyningen av cognac til sine kunder. Den mer historisk korrekte, er at en gang rundt midten av 1700-tallet begynte noen driftige engelske kjøpmenn å kjøpe sin cognac fra Frankrike i fat fremfor flasker. De kjøpte ung og uferdig cognac fordi det var billigere, for så å lagre den i sine egne kjellere, hovedsakelig i Bristol. Da den kom til England mye tidligere enn den normalt ville ha gjort, ble den kalt Early-Landed cognac.
    Kjøpmennene i Bristol oppdaget at den unge, ”Early-landed” cognac de hadde plassert i sine klamme kjellere, ikke bare ble bedre med alderen, men også modnet på en måte som var forskjellig fra den cognac som ble fatlagret i Frankrike. Den ble lysere og liksom mykere. Den ga også en mer floral og fruktig aroma, og en mer duftende stil, spesielt hvis fatene ble overlatt uforstyrret som ”Sleeping Beauties” for ti eller tjue år.
    De franske cognachusene kunne ha ødelagt for kjøpmennene fra Bristol ved å nekte dem deres råstoff, men cognac-markedet var for skjørt og ustabilt. I stedet bestemte mange cognachus seg, og spesielt Hine og Delamain, for å komme seg inn på dette nye markedet med egen sin ”Early-landed” cognac.
    Kjellerne i Bristol gir en kjøligere og mye fuktigere lagring enn lagringskjellerne i Cognac og Jarnac. Luftfuktigheten i de sistnevnte varierer mellom 40 og 60 prosent, mens i Bristols kjellere faller luftfuktigheten sjelden under 95 prosent. Og mens temperaturen i de franske kan nå over 20 grader i sommermånedene, kan Bristols kjellere opprettholde en jevn og kjølig temperatur på 8-12 grader. Det sies at destilatene i Cognac og Bristol modnes på måter som gjør dem svært forskjellig. Og når det er på tide å overføre cognacen fra fat til flaske, blir fransk-modnet cognac utvannet og redusert til sin vanlige 40 prosent styrke, mens ”Early-landed”-cognacene som taper mindre vann i sine fuktige omgivelser, reduseres til 40 prosent på naturlig måte.
    Nå lagres og modnes det meste nyankommet ”Early-landed” cognac i den nordlige delen av havnebyen Liverpool. Fremdeles i undergrunns steinkjellere.
    Nesten 200 år er gått siden Thomas Hine grunnla sitt destilleri i 1817. Hine er kjent for sin Early Landed vintage cognac. Cognacen vi smaker i dag er blendet i 2000 av Hines kjellermester Eric Forget, og er en komposisjon av Early Landed Grande Champagne cognacer som er modnet i England og ekstra gammel cognac som er modnet i Hines kjellere i Jarnac – inklusive vintage fra 1984, 1986 og 1987.
  • Cognac Leyrat XO Elite Kr. 1.000 i cognachusets eget utsalg i Claix
    Francis Abécasse driver to vingårder i Cognac som produserer flaggskipet Cognac Leyrat. I tillegg kommer Le Reviseur og ABK6 der sistnevnte er en blend av cognac fra de to gårdene. Ved en sideelv til Charente – De Claix - har Francis Abécasse sine vinmarker.
    Leyrat Elite er en cognac som stort sett er mellom 35 og 40 år gammel. Kun Ugni blanc fra domaine de Chez Maillard (Leyrat) håndplukket for 35 til 40 år siden, oppbevart i limousine fat i deres kjellere. Leyrat er en brut cognac uten karamell og sukker. Elite vant i 2005 Trophy i London som den beste av de beste Xo'er.

Kveldens cognacer
Kveldens tre cognacer: Cognac Leyrat XO Elite, Bache Gabrielsen Thomas XO Prestige og Hine Homage Early Landed. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Leyrat XO Elite Bache Gabrielsen Thomas XO Hine Homage Early landed

Vurdering

Bache Gabrielsen Thomas XO Prestige
Frank
Eikepreg, medium sødme med vanilje som det sentrale. Konjakken har et godt anslag, den er moden og muligens noe mineralsk. Fatpreget er tydelig, kanskje noe noe for mye. Smaken ligger ganske lenge, men på slutten blir den noe bitter.
Joar
Farge som en kveldssol. Mye og sødmefylt duft som er rund og som har et ganske mye fatpreg. Smaken er god og det er forholdsvis mye av den. Du finner mye sødme også her, jeg aner florale toner og mye eik. Smaken står godt til duftinntrykket. En ganske moden cognac som erk helt grei.
Tor Anders
Denne er lys gylden, det lukter godt, litt ungt i anslaget, men den kommer seg. Smaken er ikke like god som man kan forvente, en cognac i midtsjiktet – det betyr at den gjennomsnittlige cognacdrikker ikke vil rynke på nesen av denne.
Tore
Lys til medium gyllen, ser en aning tynn ut - men har likevel fin viskose og heng i glasset. Lukten er litt spiss på denne, har samtidig god/touch av sødme. Kjenner både fat og fruktighet i lukta. Anslaget er ikke spesielt utpreget, ingen overraskelser - men er godt liksom. Har en klar nøttesmak i enden. Fatpreg. Er nok en modnet cognac, er god, men blir likevel vanlig/ordinær.
Erlend
Et godt første møte. Ettersmaken er lang. Dette er en rund cognac med innslag av karamell. En cognac jeg kan like godt.
Trond
Lukten synes jeg minner om billig spansk brandy, det vil si litt for søt. Anslaget er skarpt, og jeg kjenner ingen spesiell ettersmak. En veldig anonym cognac.
Arnstein
Lys til medium gylden. God sødme i lukta. Frukt, torv og fat. Godt anslag med hint av sitrus, men kanskje litt mye sødme. Medium lengde. En god start på kvelden!

Hine Homage Early landed cognac
Frank
Her lukter det kvalitet. Noe banan og med krydderinnslag. Smaken preges ikke av sødme, her kommer krydderpreget tydelig fram. Den har en ”varm” smak, tydelig og ren, men den mangler noe av det fete for å være super.
Joar
Nydelig gul farge. Transparent. Forholdsvis lite duft, men den er svært ren – det beste jeg kommer på er at dette er en eksakt cognac. Krydder. Etter du tinntrykket blir du overrasket hvor mye smak den har. Anslaget er stort, langt og litt skarpt i avslutningen. Dette er en cognac som utfordrer deg. Mye krydder. Du kjenner også noe som minner om lær. En meget god og litt spesiell cognac.
Tor Anders
Denne er litt kraftigere i anslaget, både med hensyn til duft og smak. Den har en lys gylden farge, som kanskje kan indikere ung alder, men den har nokså kompleks smak som er relativt varig. Dette er godt over middels kvalitet.
Tore
Lys til medium/gyllen - lik nr. a altså. Lukten på denne er tøff, røff og gir hint av både krydder og pepper. Jordsmonn/mineral i lukta også. Har nok mindre sødme i lukt enn den første. Høstaktig. Anslaget er tøffere og kommer mer på slutten, smaker litt jord med sødme i, blir tøffere og med mer særpreg enn den første. Dette er cognac med karakter og således ikke for pyser. Den gir noe ut over det ordinære jeg liker den.
Erlend
En ganske lys cognac, med litt for skarp lukt og som er skarpere på smak enn den forrige. En helt grei cognac, men ikke helt min stil.
Trond
En lys cognac. Litt lite lukt, krydderaktiv mot pepper. Brukbar lengde, men kunne med fordel vart lenger. Anslaget er sterkt, og det er ikke fyldig nok etter min smak.
Arnstein
En ganske lys cognac. Distinkt lukt. Floral med innslag av banan og krydder. Smaken er ganske kompleks og godt sammensatt. En aning krydder, men også noe "slank". Sødme: Medium minus. En god cognac, men mange vil nok si at den er litt for "tøff".

Cognac Leyrat XO Elite
Frank
God, tiltalende og mild lukt. Fruktig og floral. Mye naturlig og god sødme, over mot aprikos. Anslaget er forsiktig, men smaken kommer godt etter hvert. En kvalitetskonjakk.
Joar
Varm gul farge. Duften er nydelig, klart best av de tre i esaten, og inneholder blomster og forsiktig innslag av tre. Tørr. Smaken følger opp og er minst like nydelig. Ettersmaken er stigende og varer og varer samtidig som den utvikler seg. I tillegg til florale toner, kjenner du krydder og tropiske frukter. En kompleks cognac, på grensen til rancio, som sitter som spikret i magen uten å være verken tung eller for spiss. En cognac jeg kan anbefale sterkt.
Tor Anders
Her kommer kveldens beste cognac, det bærer duften klart bud om. Vi har snakket om smak med sammensatt preg, spennende nyanser – dette er en av disse. Frukt er muligens det mest framtredende. Denne kan anbefales til dine aller beste venner på 50-årsdagen.
Tore
Lys til medium/gyllen - ett knepp mørkere - kanskje... Klassisk og meget god lukt, gir forventning om kvalitet. Masse sødme og banan, fatpreg og noe fruktig. Anslag av kirsebær med en smak du kjenner straks, fyller munnhulen umiddelbart og ligger lenge. God sødme i smaken også. Dette er en distinkt cognac med masse karakter og det bør således være gode varer. Usikker på hvor gammel den kan være - men denne var meget god.
Erlend
Svært lys. Jeg synes jeg kjenner kjemikalier i lukta, og smaken er alt for sterk for meg.
Trond
Floral, behagelig og mild duft. Smaken har et god anslag som varer lenger enn de to første. Stor fylde. En cognac som gir en meget god opplevelse!
Arnstein
Lys gylden. Nydelig lukt. Floral og med innslag av treverk. Smaken er meget godt sammensatt. Krydder (pepper) og nøtter, fin rancio. God lengde. En ærlig cognac av høy klasse!


 

Etter den offisielle smakingen sluttet cognac-gutta seg til resten av selskapet, og vi kastet oss alle over koldtbordets gleder. Stemningen var upåklagelig ved langbordet til langt ut i de små nattetimer, og sannelig kom det ikke mer cognac på bordet også.

Neste møte: 26. oktober hos Frank

Møteoversikt