Julebord lørdag 21. november 2009

Publisert: 18.01.2010

Møtested: Hos Joar
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders og Tore

Årets julebord var som vanlig imøtesett med store forventninger, både med hensyn til god mat og godt drikke. Verten bød på fire cognacer som vi ikke har testet tidligere, men to av produsentene har vi knyttet bekjentskap med. De to andre produsentene er helt nye for oss.

ABK6 og Cognac Leyrat
Francis Abécasse i den lille kommunen Claix, driver to vingårder i Cognac: Domain de chez Maillard i Fins Bois som produserer Cognac Leyrat, og cognachuset Domain du Maine Drilhon i Petite Champagne som står bak Le Reviseur. I tillegg kommer cognac ABK6 som er en blend av cognac fra de to gårdene. Det er ABK6 og Cognac Leyrat vi tester i kveld. Claix ligger 13 km sør-vest for Angouleme. Ved en sideelv til Charente – De Claix - har Francis Abécasse sine vinmarker.

  • ABK6 XO Grand Cru, varenr. 49112, kr. 653,-
    Laget på druer av Ugni Blanc, og er en blend av Petite Champagne og Fins Bois. Denne cognacen skal etter det jeg har fått oppgitt, være modnet ca. 20 år på eikefat. Kjellermester er Simon Palmer. Det ambisiøse målet med ABK6 er å skape et moderne image og distansere seg fra den tradisjonelle cognacen - blant annet gjennom markedsføring og flaskedesign. ABK6 henvender seg i første rekke til den nye generasjonen av spritkonsumenter. www.abk6-cognac.com
  • Cognac Leyrat XO Premium, koster ca. 600 kroner i Frankrike
    Laget på druer av Ugni Blanc fra 70 mål i Fins Bois. Har ikke fått oppgitt hvor mange år denne cognacen har modnet på fat. Francis Abécasse sier at Cognac Leyrat er flaggskipet i hans portefølje. Har høstet gull og sølv i Europa de siste ti årene. En ganske ny cognacprodusent i Norge, som er representert på Vinmonopolet med to kvaliteter. XO Premium er ikke tilgjengelig gjennom polet per november 2009. www.leyrat-cognac.com

Paul Giraud
Denne familien har drevet med cognac siden 1650 på sin eiendom i Bouteville i Grand Champagne. De solgte lenge cognac i bulk, først på 1970-tallet begynte de å selge under eget navn. Er opptatt av organiske produksjonsemetoder, og høster duer til egen produksjon for hånd. Til lagring bruker de fat av Limousin eik, med ca 30 % nytt trevirke, resten brukt. De tilstreber å lage konjakken så ren som mulig. Paul Giraud er også leverandør av konjakk til Hennessy (10 års lagring) og Remy Martin (20 års lagring) som disse kan bruke i sine blandinger. Innherred Cognac Club besøkte Paul Giraud i 2008, og vi fikk smake på en rekke av hans produkter etter å ha vært på vinmarkene og sett på innhøstingen. Cognachuset kjennetegnes av friske og svært fruktige cognacer.

Paul Beau
Holder til i Segonzac, og lager fantastiske cognacer fra Grande Champagne. To av oss stakk innom dette cognachuset da vi besøkte byen i 2008,og fikk smake fire cognacer av meget høy kvalitet, deriblant legendariske Borderies som nå selges ut. Dette familieeide cognachuset ble etablert i 1895 av Samuel Beau, som var faren til Paul. Han begynte å tappe og selge deler av sin cognac under eget navn, noe som var ganske uvanlig på den tiden. Etter at Samuel døde like før første verdenskrig i 1914, tok Paul og kona Denise over. Deres mål var å få til en optimal aldring for å produsere verdens beste cognac fra Grande Champagne. Det som kan synes rart i dag, er at de bestemte seg for å kutte tappingen og familienavnet, men fra 1977 kom det på plass igjen. Familietradisjonenen holdes fremdeles i hevd, og familienavnet Paul Beau fremheves mer enn noen gang i markedsføringen av deres egen cognac som en hyllest til forfedrene. I dag har cognachuset 200 mål vinmarker i Grande Chanmpagne, hoedsakelig beplantet med Ugni Blanc-druen, men også noe Colombard. Paul Beau tar hånd om hele produksjonsprosessen, og cognachuset har kun to destillasjonsapparat. Tidligere i år er Paul Beau hedret med en pris i Paris for sine produkter. Selges dessverre ikke på Vinmonopolet.

  • Paul Beau Hors D'age, koster cirka 500 kroner hos produsenten
    En Trés Vieille Gande Champagne som har modnet på eikefat i 20-25 år. Er kjent for sin rike pallett og lange avslutning. Alkoholprosent: 43 %. Dette er en cognac som har høstet svært mye heder og ære.

Kveldens fire testcognacer: ABK6 XO Grand Cru, Paul Giraud Trés Rare, Cognac Leyrat XO Premium og Paul Beau Hors D'age. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
ABK6 XO Grand Cru Paul Giraud Trés Rare Cognac Leyrat XO Premium Paul Beau Hors D'age

Vurdering

ABK6 XO Grand Cru
Frank
Brunlig som heller over mot gult. Lukta preges av mye fruktighet, fylde. Et godt fatpreg. Den har et godt anslag. Smaken vokser og ligger lenge i munnen. Mye fruktighet også her. Jeg synes dette er en moden konjakk, en god konjakk. Har ikke noen problemer med å anbefale den.
Joar
Fin gyllen farge og veldig transparent. Duften er meget god. Den er varm og insmigrende, varsom, og med innslag av sitrus, tørka frukt, vanilje og eik. Smaksanlslaget er meget godt, og med en intens ettersmak som stiger og stiger og som varer lenge. Aning kvass i ettersmaken. Også her finner jeg sitrus og frukt. En aromatisk og intens cognac som langt oversteg mine forventninger.
Tor Anders
Middels gylden, mild og rund på lukt, det samme kan sies om smaken, jevnt lang og innbydende, uten noen karakteristisk ”topp”. En svært god cognac – alder ca. 10 år?
Tore
Farge: Medium kopper med litt gulskjær. Har i tillegg et tydlig heng i glasset. Lukt: God floral og sødmefylt lukt, men kanskje en aning kvass i enden på lukta. Smak: Bra sødme i smaken. Skikkelig trivelig anslag som varer lenge. En god cognac noe over snittet.
Arnstein
Kobberfarget og briljant med en nydelig, fruktig duft. Innslag av rosin, vanilje, sjokolade og fat. Mye sødme. Også smaken er nydelig, med god sødme, fruktighet og hint av solbær. Denne likte jeg! Moden og godt utviklet.

Paul Giraud Trés Rare
Frank
Ganske gul på farge. Mild på lukt, mye sødme, sitruspreg. Lukta av lær er også umiskjennelig. Smaken har også innslag av lær, men her finner jeg også noe floralt og en god del sødme. Ganske balansert anslag. Dette er en konjakk med særpreg, en konjakk for de som krever noe ut over det vanlige.
Joar
Varm gul og gjennomsiktig på farge. Duften er dyp og det er mye av den. Sørlig frukt, blomst og fatpreg. Kompleks. Svært stort smaksanslag som ikke vokser fort men som er der lenge. En svært behagelig cognac, der du kjenner krydder, sødme og blomster. Svært floral. En meget god og distinkt cognac.
Tor Anders
Opp mot lys gylden på farge, frisk. Lukt: Kanskje litt ”flat” i forhold til nr.1 av kveldens cognacer. Litt metallisk preg? Men for all del: En god cognac som ikke legger noen demper på julebordssmakingen.
Tore
Farge: Tilnærmet lik cognac a) men da medium minus kopper. Virker en aning lettere. Lukt: Meget bra sødme men kanskje en aning mineralsk. Lukter seletøy/lær også. Smak: Ett meget behagelig og tilstedeværende anslag, men kanskje litt forsiktig. Smaker frukt/nedfallsfrukt. En god cognac som blir kveldens favoritt for min del - anbefales.
Arnstein
Lys gylden. Nydelig duft av blomster, sitrus og litt banan. Veldig godt anslag og passe sødme. Floralt preg, men også med hint av lær. God lengde. En litt forsiktig cognac, men den har masse i seg. Meget elegant og god cognac.

Cognac Leyrat XO Premium
Frank
Denne er en aning rød på utseende. Lukta er rund og god, banan, middels sødme. Denne har et nydelig anslag og god lengde. Rund også på smak, ikke en konjakk som er typisk for norske ganer. Også denne konjakken utfordrer tradisjonelle ”norske” ganer. En konjakk å anbefale og som mange helt sikkert vil like.
Joar
En gul cognac med innslag av rødt. Duften er meget god og innsmigrende. En sødmefylt cognac full av sommer. Floral, og med innslag av krydder og vanilje. Anslaget er snilt og rundt, og du kjenner smaken av tropiske frukter. En meget god cognac som du kan kose seg lenge med. Likevel er den kanskje litt for snill etter min smak.
Tor Anders
Middels lys gylden, frisk og ungdommelig på lukt, men uten å virke uferdig på noen måte. Et hint av blomstereng, med minimum 60 prosent prestekrager. Smaken er også mild, som en midtsommerdag med milde briser.
Tore
Farge: Medim mørk med litt rødskjær i. Fint heng i glasset. Lukt: Fint sødme men litt kjedelig. Veldig god men ikke avansert lukt. Smak: Godt og behagelig anslag og ligger lenge i munnen. Har en touch av pepper/kryddersmak i enden. Dette er en kvalitetscognac men har ikke noe utpreget særpreg.
Arnstein
Medium gylden, lett rødlig. Også denne har en nydelig duft av frukt og fat. Moderat sødme. Den har et klassisk og meget godt anslag og er ganske kompleks. God lengde som avsluttes med en aning krydder. Klassisk og god!

Paul Beau Hors D'age
Frank
Denne er forholdsvis mørk. Lukta har et tydelig bærpreg, som gjør at den ikke er like sødmefylt som de andre. Mye lukt. Anslaget er forsiktig, så kommer den og ettersmaken er lang, rik og god. Ikke så mye sødme i smaken. Mye bær her også. Det gjør denne konjakken til en konjakk som krever noe av den som smaker den. Nybegynnere tror jeg vil være skeptiske til denne. Dette er en konjakk for de gode stundene, en konjakk man kan sitte og lukte på lenge.
Joar
Rødbrun på farge. Duften er nydelig, stor og tøff med mye fatpreg, men du kjenner også tydelig duft av vanilje, karamell og tørka frukt. En god del sødme. En ren, god cognac fullstendig fri for spritstikk til tross for at den er sterk. Dette er en usedvanlig kraftig og maskulin cognac på smak, der jeg registrerer pepper og karamell. Du kjenner også innslag av solbær og trevirke. Absolutt ikke en folkecognac, til det har den alt for lite sødme. Dette er en svært tøff cognac som stiller krav til mottakeren.
Tor Anders
Paul Beau
Mørk! Lukt: Litt tam, uten noe spesielt som fanger interessen. Smak med stigende kurve, kanskje mindre fylde enn det er grunn til å anta ut fra det første møtet.
Tore
Farge: Fin og mørk - enkelt og greit. Lukt: Dyp sødmelukt med mye karakter i lukta. Smak: Smaken klarer ikke helt å følge opp inntrykket fra lukta, men anslag og varighet er meget bra. Virker som en litt spesiell konjakk, og krever kanskje sitt. Dette er også en god cognac og blir min nr. II denne kvelden.
Arnstein
Denne er mørk rødlig på farge, men nå er jeg ikke i stand til å si noe fornuftig om lukt og smak! Konkluderer bare med at også dette er en god cognac.


Etter smakingen ønsket verten velkommen til bords. Forretten besto av en laksemousse med dertil hørene musserende vin, med en påfølgende sitronsorbet som hvilerett. Som hovedrett ble servert tradisjonsrik norsk julemat - ribbe, kjøttkaker, pølser, surkål og mandelpotet som ble ledsaget av akevitt.

Til dessert stilte Arnstein med sin fantastiske sjokolademousse.

Tor Anders og Frank sørget for litt hjernetrim i form av en julebordsquiz.

Etter å ha inntatt rikelige mengder mat og drikke, dro festlyden hjem i folkelig tid, trette og fornøyde og flere opplevelser rikere..

Neste møte: 6. februar hos Tor Anders

Møteoversikt