Møte lørdag 31. januar 2009

Publisert: 24.02.2009

Møtested: Hos Joar
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar, Tor Anders og Tore

Årets første møte i 2009 presenterte oss for en "norsk" produsent som vi tidligere ikke har testet cognac fra, mens vi har smakt flere cognackvaliteter fra kveldens andre produsent.

Larsen cognac
Jens-Reidar Larsen ble født 8. mai 1895 i Kristiansand, og bodde blant annet i Levanger i oppveksten. I 1919 fikk 24-åringen jobb hos en liten, men veletablert produsent i Cognac. I 1926 kjøpte han det lille cognachus Joseph Gautier, foretok navneskifte til Larsen Cognac og ble på kort tid stor i Skandinavia. Store produsenter som Martell og Hennessy omtalte Larsen som «the crazy and mad Norwegian».

Jens-Reidar Larsen giftet seg med en kvinne fra Cognac, og sammen fikk de sønnen Jean, som senere overtok huset og lyktes veldig godt. Rundt 1960 bestemte far og sønn seg for å satse skikkelig på Østen. Etter noen år var Vikingskipene å se over hele Asia. Blandingen i skipene ble skapt av Jens-Reidar i 1952, og er forbeholdt vikingskipene. Jeans sønner Frédéric og Nicolas Larsen har nå tatt over driften. Grunnleggeren selv døde i 1980.

Larsen Cognac kjøper kun cognac fra andre vinbønder, men blander selv. Larsen oppgir aldri eksakt alder på sine kvaliteter. Cognacen lagres i tønner av både Limousin og Troncais, i to store haller som i utgangspunktet er tørre, men fuktigheten kontrolleres og justeres automatisk.

Larsen er blant Cognacs seks-sju største produsenter. Produksjonen på ca. 2,5 mill. flasker eksporteres til nærmere 80 land fordelt på alle våre fem kontinenter. www.cognac-larsen.fr/

  • Larsen XO. Kr. 499,-
    Laget på druer av Ugni Blanc, og er en blanding av destillater fra områdene Grande Champagne, Fins Bois og Borderies som har minimum 10 års fatlagring. 8 g/l sukker.
  • Larsen Viking Ship Fine Champagne. Kr. 899,-
    50 % Grande Champagne, 50 % Petite Champagne. 12 g/l sukker.

Jean Fillioux
Cognachuset Jean Fillioux ligger i Grande Champagne. De har ca. 22 hektar vinmarker, utelukkende Ugni Blanc druer. De er kjent for sine lagre med gammel cognac, samt for å produsere cognac av svært høy kvalitet. Familien Fillioux har også i en årrekke sørget for kjellermestre til cognachuset Hennessy.

Huset ble grunnlagt i 1880 av Honoré Fillioux. Det er sønnens navn som i dag er firmanavnet. De lagrer cognacen i nye tønner de første 8-10 månedene, for å absorbere tanniner og farge, deretter lagres den på brukte tønner resten av lagringstiden. De bruker Limousin eik i sine tønner. Kjellermester er Pascal J. Fillioux, som er direkte avkommer av grunnleggeren. Han driver hele konjakkhuset. le-cognac.com/fillioux/fillioux_us.html

  • Jean Fillioux Millesimé 1983. Kr. 950,-
    100 % Ugni Blanc, 22 års fatlagring i fuktig jordkjeller. 8,4 g/l sukker. 1983 er ifølge importør Jon Bertelsen den mest elegente cognacen fra Fillioux til nå, kanskje ved siden av Réserve Familiale. Produsenten er for lengst utsolgt av 1983-årgangen, men det er fortsatt noen få flasker på lager i Norge.

Kveldens tre testcognacer: Larsen XO, Larsen Viking Ship Fine Champagne og Jean Fillioux Millesimé 1983. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Jean Fillioux Millesimé 1983 Larsen Viking Ship Fine Champagne Larsen XO

Vurdering

Larsen XO
Frank
En middels mørk konjakk som har ei lukt preget av sødme. Jeg synes jeg finner en aning anis langt der inne, og eikepreget er også tydelig i lukta. Anslaget er forholdsvis kraftig, vokser noe og har en lang ettersmak. Ikke så mye sødme i smaken, og jeg finner også noe anis her. Kanskje en aning mineralsk mot slutten. Dette er en helt grei konjakk, men ikke helt etter min smak.
Joar
Tiltalende kobberbrun farge. Duftinntrykket er godt, men ikke veldig kraftig. Innslag av vanilje, tørket frukt, treverk, lær og en aning banan. Jeg finner mer sødme i dufta enn i smaken, men smaken er overraskende stor og med bra lengde som stiger. En aning mineralsk. Sitter lenge. Midt i blinken for dem som søker en tadisjonell cognac, men ikke noe for dem som foretrekker en frisk stil.
Tor Anders
Lukt av sødme, men det kan anes et svakt stikk av noe beskt ved første møte. Mildt og behagelig anslag, middels lang, men ingen stigende smakskurve etter min mening. Jevnt over en bra cognac, som ikke utfordrer.
Tore
Farge: Kobber og bronsjefin farge med godt heng i glasset. Duft: Fremstår floral, litt søtlig og med ett hint av kanskje banan. Aner trevirke i lukta og synes det noe udefinerbart av krydder i "enden". Smak: Fint og moderat stigende anslag som varer en del uten at det byr på noen overraskelser. En fin og god cognac men uten særpreg.
Arnstein
Medium gylden, bronse-farget. Lukt av frukt, vanilje, banan og mandel. Smaksrik. God sødme i tråd med lukta. En aning mineralsk mot slutten av smakskurven. Middels lengde. En god, tradisjonell cognac uten spesielle særpreg.

Jean Fillioux Millesimé 1983
Frank
Også denne er middels mørk. Lukta er distinkt med tydelig sødme preget av vanilje og banan. God! Smaken er ganske moderat til å begynne med, men den vokser og vokser og dør rolig ut. Konjakken er sødmefylt i anslaget, men blir noe tørrere mot slutten, et tydelig fatpreg. Dette er en lekker konjakk, men jeg likte ikke den litt for tørre avrundingen i smaksbildet.
Joar
En nokså lys cognac med meget god duft. Varm, distingt og elegant med innslag av blant annet vanilje og krydder. Smaken er meget god, men den kunne kanskje vært litt lengre. En elegant og ganske så fruktig cognac. La den få tid til å smyge seg innpå deg, og la den få utvikle seg i munnen før du avsier din dom. En kompleks cognac, dog uten veldig mye kraft , som jeg foretrekker.
Tor Anders
God, mild lukt – et hint av lakris? God smak, ingen bratt smakskurve, men svært behagelig. Vanskelig å karakterisere, men smaken holder seg lenge og det er klart at dette er en cognac som ligger godt over middels nivå – dog uten tydelig særpreg.
Tore
Farge: Fin og gylden medium mørk brunfarge. Henger ikke i den grad i glasset som den første. Duft: God, sødmefylt og mer kompleks lukt. Fin sødme i denne også og jeg aner, vanlije, "noe sitrus" og mocca (sjokolade). Smak: Cognac med karakter, anslag som vokser fint og har ett langt smaksbilde. Liker denne godt - men er usikker iht. til pris. Likeveld kveldens vinner.
Arnstein
Medium - lys, gylden farge. Lukt av banan, vanilje og en aning sitrus. Mye sødme i lukta. Kraftig anslag. Kompleks smakssammensetning. Eikepreg. Smakskurven er lang og har god sødme. Litt tørr mot slutten. En meget god cognac med litt mer særpreg.

Larsen Viking Ship Fine Champagne
Frank
Kobberfarget. Lukta er nydelig. Jeg synes jeg finner en del fiken her. Den er fyldig og fet. Smaken er forsiktig, moderat hele veien. Ganske søt, lys sjokolade. En forsiktig, men god konjakk.
Joar
Gyllenbrun tiltalende farge. Balansert men noe ubestemmelig duft men. Etter hvert trer appelsin, mandler og blomster fram. Smaken er ganske så søtlig og dessverre uten alt for mye karakter. Ettersmak er tørr med preg av eik. En tradisjonell, god cognac som kanskje scorer mer på selve flaska enn på innholdet når vi befinner oss på dette prisnivået.
Tor Anders
Lukta kan ha preg av sitrus, den virker frisk ved første møte. Myk, rund, mildt anslag når smaken kommer, men den forsvinner fort. Dette kan fort være en moden og gammel cognac, i så fall har den mistet potensen.
Tore
Farge: Medium gyllenmørk bronsjefarge - godt heng i glasset. Lukt: Kjenner innslag av eik, lær og sødme. Lukten fremstår som ganske kompleks. Smak: Moderat god smak, men har ikke noe anslag som fremtrer. Også denne mener jeg har innslag av sjokolade i smaken. En god og grei cognac men ikke mer.
Arnstein
Medium gylden, kobberfarget. Fruktig lukt med innslag av vanilje. Mykt, litt forsiktig anslag. God sødme. Totalt sett en litt "forsiktig" cognac, som kan anbefales til de som ikke liker de kraftige variantene.

 

Verten serverte som forrett spekeskinke og honningmelon som ble ledsaget av en søt og tørr hvitvin. Hovedretten bestod av pepper- og sitronmarinerte laksefileter tilberedt i en saus av fiskesuppe, poteter og salat samt boksøl. Til kaffen overrasket verten med en hjemmelaget bløtkake, festlig dandert med seigmenn.

Neste møte: 21. mars hos Arnstein.

Møteoversikt