Møte lørdag 30. mai 2008

Publisert: 30.08.2008

Møtested: Solstrand, Flatanger
Til stede:  Arnstein, Frank, Joar og Tor Anders

Vårens cognac-tur gikk også i år til Solstrand i Flatanger. Med usedvanlig godt vær, gode venner og god cognac ble det en meget vellykket helg i månedskiftet mai/juni. Offisiell smaking ble arrangert fredag kveld og disse cognacene ble utsatt for våre kritiske vurderinger. Blindtest som vanlig, selvsagt:

  • Bacalao Cognac X.O. Kr. 399,90 Varenummer 43036
    Bacalao X.O. er, som navnet sier, laget spesielt for å passe sammen med Bacalao og ble presentert første gang i Kristiansund i november 2004. Druetypen er Ugni Blanc, og råstoffet er tatt fra GC, PC, Borderies og Fins Bois. Alder 15-20 år, men er toppet med 4% 50 år gammel GC. Produsent er Birkedal Hartmann, og denne cognacen er i følge produsenten den første cognac i verden som anbefales å drikkes avkjølt. Flaskene er nummererte, og vi har nr. 02624.
  • Soerlie So X.O. Kr. 398,- Varenummer 44417
    Per-Christian Sørlie fra Mogreina i Ullensaker har jobbet med vin og brennevin i mange år, men det var først i 2006 at han startet produksjon av sin egen cognac, Soerlie Cognac. Pr. dags dato har Soerlie to varianter på markedet, So VSOP og So XO. So XO, som vi tester, er hovedsaklig basert på råstoff fra Fins Bois, men med noe innslag av Grand Champagne, Petite Champagne og Boderies. Spriten er lagret på fat av Limousin eik og gjennomsnittsalder er 15 år.
  • Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne. Kr. 399,90 Varenummer 6590
    I 1905 kjøpte Peter Anton Rustad fra Ås i Akershus firmaet A. Edmond Dupuy, et handelshus som var etablert i 1852. Den kompanjongen han valgte seg ut med formål å legge verden for sine føtter, var Thomas Bache-Gabrielsen. I 1906 gjorde Thomas virkelig franskmann av seg ved å gifte seg med frøken Odette Villard fra en vingård like utenfor Cognac. De første årene ble cognacen markedsført under navnet Rustad & Bache-Gabrielsen, i tillegg til firmanavnet Dupuy. Rustad døde i en motorsykkelulykke allerede i 1916, og Thomas Bache-Gabrielsen fortsatte deres virksomhet på egenhånd. Cognachuset ledes i dag av Thomas Bache-Gabrielsens sønnesønn, Christian, som etter hvert vil overlate roret til sin eldste sønn Hervé.
    Bache-Gabrielsen XO Fine Champagne ble lansert i 1996, og er en blanding av destillat fra Grande Champagne (72%) og Petite Champagne (28%). Druene er i hovedsak Ugni Blanc, men den består også av til sammen 5% Colombard og Folle Blanche. Det sies at cognacen er lagret i over 20 år.

Tre cognacer som har en ting til felles: prisen. Bacalao Cognac XO, Soerlie So XO og Bache Gabrielsen XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Bacalao Cognac XO Soerlie So XO Bache Gabrielsen XO

Nedenfor finner du vurderinger fra tre av testens deltakere. Arnstein har rotet bort sine notater og har ennå ikke hatt anledning til å foreta en ny smaking.

Vurdering

Bacalao Cognac X.O.
Frank
Lukta har preg av rosin, tørket frukt, sviske. Den er moden og god. Anslaget er godt og smaken ligger ganske lenge i munnen. Smaken er ikke spesielt fruktig, ganske tørr egentlig, med en aning krydder not slutten? Et helt greit bekjentskap.
Joar
Tiltalende aprikosfarge. Søtlig duft av blomster, fullstendig fri for spritstikk. Mye og god duft av tørka frukt. Smaken er god, men overraskende tynn og klarer ikke helt å følge opp duftinntrykket. Litt spiss, men absolutt en ok cognac.
Tor Anders
Mørk gylden farge, lukta inneholder muligens et lite hint av sitrus, oppleves ellers som balansert og innbydende. Smaken: Sødme, med et middels anslag som varer. Et behagelig bekjentskap.

Soerlie So X.O.
Frank
Rund og mild lukt, lys sjokolade, kakao. Smaken er sødmefylt med en aning kakao også her. Lang og god ettersmak. Den er ganske mørk. Skulle denne være kamuflert av tilsetninger, så er det dyktig gjort. Får et lite pluss for ei original og delikat flaske. Minus for skrukork!!
Joar
Mistenkelige mørk farge, som mahogny. Duften er veldig god og det er mye av den! Distinkt, ren og med tydelig innslag av krydder. Anslaget er stort og voksende med god lengde. Akkurat passe spiss etter min smak, og står godt til duftinntrykket. Tenderer til å være kompleks, med innslag av tørka frukt, vanilje og karamell. En cognac å bli glad i, men det kunne vært interessant å vite hva og hvor mye som er tilført av sminke. Ekstra pluss for den utradisjonelle og stilrene flaska. Tøft!
Tor Anders
Noe brent ved første smak? Ellers fyldig og behagelig, balansert - jevn smakskurve. Ikke veldig kraftig, men likevel preget av en moden alder. En cognac med selvtillit.

Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne
Frank
Her aner jeg mye sødme, banan og hegg i lukta. God lukt. Mildt og godt anslag. God hele veien uten en spesiell topp. Sødmefylt og god. Absolutt en cognac å anbefale.
Joar
Gyllen, transparent tiltalende farge. Mye duft av tørka frukt og krydder, floral, en aning sitrus og nytt treverk. Ren og fin. Smaken er meget god. Utfordrende, litt snerpete, aning mineralsk. En meget god cognac.
Tor Anders
Lys gylden på farge, god lukt, sødmefylt ved første møte. Holder seg absolutt smaksmessig, en svært behagelig cognac.


Joar har fått fangst!
Joar lurte torsken i Flatanger.

På fisketur
Tor Anders prøver fisklykken mens Arnstein og Frank prøver cognacen...




I tillegg til cognac-smaking var lørdagens middag et av høydepunktene denne helga. Vi fikk servert Bacalao a-la Tor Anders med Bacalao-cognac og/eller akkevitt til. Det var et nydelig måltid hvor desserten satte prikken over i-en: Kvæfjordkake, bakt av Ulla!

Neste møte: 30. august hos Frank.

Møteoversikt