Møte lørdag 15. mars 2008

Publisert: 07.04.2008

Møtested: Hos Joar
Til stede:  Arnstein, Frank, Tore, Tor Anders, Joar og Kolbjørn, som var kveldens gjest

Selv om vi mottok noen negative reaksjoner da vi på et av fjorårets møter testet en armagnac, klarte ikke aftenens vert å motså fristelsen til nok en gang å hente et brennevin som er fremstilt utenfor Cognac. Med en pris over gjennomsnittet, var håpet at gjesten ikke ville bli avslørt i kveldens blindtesten.

  • Braastad XO Superior - Tres Vielle Reserve. Best.nr. 55237. Kr. 499,90,-
    Familien Braastad fremstiller cognac som er blant bestselgerne i Norge. De høster fremdeles druer og produserer vin til egen cognacdestillasjon, og har full kontroll i alle ledd av fremstillingen - midt i hjertet av Cognac. www.braastad.com
    Braastad XO Superior - Tres Vielle Reserve er satt sammen av elementer fra Grande og Petite Champagne, Borderies og Fins Bois, og råstoffet er 100 % Ugni Blanc. Enkelte av cognacene som inngår i blenden er svært gamle, og er hentet fra fat lagt til lagring av Sverre Braastad selv. Gjennomsnittlig lagringstid er på over 20 år. Det er tilsatt 6 gr sukker per liter.
  • Léopold Gourmel Age des Fleurs 15 Carats 42%. Best.nr. 31834. Kr. 769,-
    Olivier Blanc leder dette moderne cognachuset som er blitt introdusert for nordmenn av cognacentusiasten Jon Bertelsen, og baserer sin cognac hovedsakelig på egen vin fra Fins Bois. Gourmel forsøker å billedliggjøre hva som skjer smaksmessig med en cognac når man lar tid, treverk og god brennevin jobbe sammen, så som Age du Fruit, Age des Fleurs, Age des Epices og Quintessence - altså frukt, blomster, krydder og en kompleksitet man kan finne i gammel cognac. www.leopold-gourmel.com
    Léopold Gourmel Age des Fleurs er en singel årgang 1986, der råstoffet er Ugni Blanc, Folle Blanc og Colombard. Lagret i minimum 15 år på finstrukturerte eikefat av type Loire/Troncais. Ingen tilsetning av hverken sukker, treekstrakt eller karamell. Ikke kuldefiltrert. Kjellermesterens favoritt, ifølge egen hjemmeside.
  • Chateau de Laubade Bas Armagnac 1977. Best. nr. 7932. Kr. 749,90,-
    Chateau de Laubade ble bygget i 1855, og ligger i hjertet av Bas Armagnac, den beste av regionene innen Armagnac - sør for Bordeaux. Slottet tilhørte en gang i tiden Coco Chanel, en av Frankrikes første haute couture-dronninger. Jean-Jacques Lesgourges er av bondeslekt, studerte vinproduksjon i sin ungdom, og kjøpte eiendommen i 1974. Tømmeret til fremtidige eikefat velges fra egen skog og er av den svarte typen. Tønnene får medium toasting. Det skal sikre et dempet trepreg - "som i den svært vellykkede 1977-årgangen", ifølge produsenten selv. Armagnac brennes kun en gang, i motsetning til cognac som destilleres to ganger. Derettet overføres den klare spriten til tre- eller ståltank for en periode, før den bringes over i nye fat i halvannet år. Så følger en lufteperiode på noen måneder i tank, før styrken reduseres med demineralisert vann før overføring til gamle fat. www.vignobles-lesgourgues.com
    Chateau de Laubade Bas Armagnac 1977 er laget på druer av Ugni Blanc (60 %) og Colombard (40 %), og er eikelagret på 400 liters fat fra Gascogne i minimum 20 år.

Det er ikke uten videre lett å avsløre en vellagret armagnac i en blindtest med cognac - slik som med Chateau de Laubade Bas Armagnac 1977, Leopold Gourmel Age des Fleurs 15 Carats og Braastad XO Superior Tres Vielle Reserve. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Chateau de Laubade Bas Armagnac 1977 Braastad XO Superior - Tres Vielle Reserve Leopold Gourmel Age des Fleurs 15 Carats 42%

Vurdering

Braastad XO Superior - Tres Vielle Reserve
Frank
Kobberfarget. Moden og nokså fruktig lukt med innslag av sitrus og rosin. God sødme. Smaksanslaget er balansert med en god del sødme. Ganske tørr, noe som begrenser sødmen noe. Eikepreg tydelig. Mellomlang ettersmak. En tradisjonell og god cognac.
Joar
Dyp rødlig farge. Duften er varm, sødemefull og mild. Jeg kjenner sitrus med et lite hint av aprikos, vanilje og eik. Smaksanslaget er skarpere enn duften skulle tilsi. En tørr, god og tradisjonell cognac som er tilpasset det norske markedet - men uten særlig særpreg.
Kolbjørn
Lys, brungyllen cognac. Floral, livlig duft med innslag av mandeldråper og vanilje. Forsiktig anslag, men god varighet. Avstemt - noe tørr. Ikke mye gamle cognacer her - god, men med lite særpreg.
Tor Anders
Middels mørk på farge, lukt som er god og sødmefylt, men med en aning beskt hvis man kjenner nøye etter. Smaken opplever jeg som noe pregløs, kanskje med en aning av noe brent i siste fase - uansett ingen lang eller kraftig smak.
Tore
Farge: Medium gyllen med litt rødskjær - har litt "heng i glasset". Har en fruktig og tiltalende lukt av bl.a. rosin. Godt og "greit" anslag og har mer krydderpreg i smaken en lukten tilsier. En helt OK cognac som etter min smak kanskje er noe tørr - og mangler det lille ekstra.
Arnstein
Medium gylden. Lukt av tørket frukt, vanilje, mandeldråper. Fatpreg. Relativt kraftig anslag. Medium kompleksitet. Moderat sødme, nesten litt tørr. En meget anstendig cognac, med mange av de egenskapene jeg setter pris på.

Léopold Gourmel Age des Fleurs 15 Carats 42%
Frank
Ganske så lys å se til. Tiltalende lukt med litt ”power”, uten at den av den grunn virker uferdig. Anslaget er forsiktig. Smaken har en aning modne plommer i seg, mandel og kanskje også noe i retning sitrusfrukt. Ikke spesielt mye sødme. Smaken kommer godt etter hvert og har bra lang ettersmak. Sannsynligvis en brut som gjerne kunne fått noen flere år på baken. Likevel en god og kvalitetspreget cognac. Kanskje noe kostbar.
Joar
Gul, tiltalende farge. Duften er veldig god og spennende, floral, men vel forsiktig etter min smak. Fruktig, frisk og transparent med innslag av vanilje og krydder. Her er mye god smak, en aning mineralsk, men også fruktig. Middels lengde, ikke spesielt fyldig, men en veldig elegant og god cognac. Moderne.
Kolbjørn
Lys cognac. Relativt beskjeden, men fruktig duft. Markant anslag og lang varighet - fyldig. Noe mineralsk, røff type - noe eldre.
Tor Anders
Lys cognac som egner seg for lyse vårkvelder - frisk, ung lukt og en smak som må sies å ligge på det jevnt gode. Litt hissig ved første møte, men ikke ubehagelig - snarere et klart preg av ungdommelig friskhet i positiv forstand.
Tore
Ganske lys gyllen farge. Har en fruktig og god lukt men hint av sitron, eple. Lukter godt! Smaken er mer mineralsk enn forventet men har og har ett moderat anslag som vokser bra men uten den store varigheten. En litt uvant (ung eller moderne?) cognac som er god på smak. Kan anbefales - men er kanskje litt uvant for det norske markedet.
Arnstein
Lys gylden. Beskjeden, men ganske god lukt. Blomsterpreg og hint av mandel. God og sammensatt smak. Litt sitrus, lite sødme. Bra lengde. En frisk og ren cognac. Litt for lite modenhet og sødme etter min smak.

Chateau de Laubade Bas Armagnac 1977
Frank
Rød-brun. Dette er lukt for mons. Nydelig med klart hint av godt modne bananer og god sødme. Anslaget er stille og forsiktig. Smaken kommer og har en nydelig avslutning. Fyldig på smak, og går over mot krydder på slutten. En nydelig armagnac.
Joar
Dyp kobberfarge. Moden, varm og dyp duft. Innslag av vanilje, blomster, banan og trevirke. Smaken er god men litt uvanlig og med innslag av trevirke. Den er tørr og varer lenge. Smaken er der med en gang, men du venter forgjeves på noen smakseksplosjon. Du kjenner frukt og blomster. Denne kan du kose deg lenge med, men mangler det distinkte preget.
Kolbjørn
Mørk, rødgyllen cognac. Fyldig, floral duft - kompleksitet med mandel og eik i bildet. Elegant anslag med jevn og fin smakskurve. Kompleks - krydder. Maskulint og kraftig preg.
Tor Anders
Lukt: Tyder på for mye søtning, middels trøkk og jevnt dalende kurve utover i smaksopplevelsen. Ingen store overraskelser, drister meg til å si at dette kan være en bra kaffecognac for massene.
Tore
Dyp, mørk og kobbergyllen farge. Veldig sødmefylt duft som virker moden/gammel. Variert luktbilde som gir hint om tre, banan, frukt. Fyldig og sødmefylt smak med ett lunt anslag som varer ganske lenge. Gode varer dette, uten at det er noen bred palett av opplevelser. Kan anbefales.
Arnstein
Rødbrun, gylden. Kraftig lukt, men ikke særlig god. Å påstå at lukta minner litt om gjæret rødvin er vel kanskje litt overdrevet, men likevel... Relativt bløtt anslag med smak av druer. Litt "rå" på smaken. Syrlig. Grei smak, men litt for rå/kraftig etter min smak.









Etter kveldens blindtest servert everten en smakfull kjøttgryte fra Burgund, en klassiker som representerer det franske bondekjøkken. Her smelter den kraftige smaken av storfekjøtt, bacon og rødvin sammen etter et langt opphold i gryta. Til høylytt smatting gikk samtalen innom en rekke tema, deriblant høstens tur til Cognac som vi alle ser fram til.

Neste møte: 26. april hos Tore.

Møteoversikt