Møte lørdag 27. januar 2007

Møtested: Hos Joar
Til stede:  Frank, Joar, Arnstein, Tor Anders og Tore (gjest).

På kveldens program sto en cognac fra en gammel kjenning og to fra en produsent som for oss representerer et nytt bekjentskap, vi snakker om henholdsvis Leopold Gourmel og Louis Royer. Cognacene kommer fra forskjellige distrikt og varierer også vesentlig i pris. Det de har til felles, er at dette er cognacer uten sminke - altså cognac brut.

Louis Royer: Dette cognachuset er verdens femte største. Det er japansk-eid og har som filosofi at man skal kunne engasjere seg i relevante men spesielle begivenheter innen cognac. Dermed ble de med på invitasjonen fra Hurtigruten Group og selskapets turoperatør, Kystopplevelser, som ønsket å markerer seg på det eksklusive cognackartet. Cognacen har rullet og godgjort seg i hurtigrutens buk over ekvator, i det tildels isfylte farvannet mellom Chile og Antarktis, og har vært med på cruise i Østersjøen og en svipptur til Kirkenes.

  • Cognac Antarctica Borderies XO. Kr. 650,-
    Denne spesialcognacen er en brut - verken tilsatt sukker eller farge. Cognacen har en snittalder på 18 år, den yngste bestanddel er 10 år. Den er fraktet i eikefat med hurtigruteskipet MS Nordkapp over ekvator, ned til Cape Horn og Sørishavet og tilbake til Nordkapp. Turen tok sju måneder.

  • Cognac Antarctica Fine Champagne Vintage 1988. kr 650,-
    Også denne spesialcognacen er blitt fraktet den samme veien over ekvator, men denne tok turen med hurtigruteskapet MS Nordnorge. Den er en brut og består av 60% Grande Champagne og 40% Petit Champagne. Den er tappet i 2005 og er altså 17 år gammel.

Léopold Gourmel: Dette cognachuset og den karismatiske eieren Olivier Blanc besøkte vi på vår første tur til Cognac i 2002. Det ble en opplevelse vi aldri glemmer! Gourmels cognac er hovedsakelig basert på egen vin fra en stor eiendom i Fins Bois, og lagrer sine cognacer på eikefat av Trancais. I mylderet av aldersbetegnelser som eksisterer på cognac, forsøker Gourmel å billedliggjøre hva som skjer smaksmessig med en cognac når man lar tid, treverk og godt brennevin jobbe sammen, så som Age du Fruit, Age des Fleurs, Age des Epices og Quintessence - altså frukt, blomster, krydder og et bilde av kompleksitet man kan finne i gammel cognac.

  • Léopold Gourmel Age des Epices. kr. 1.050,-
    Denne cognac kommer fra en enkeltvinmark i Fins Bois. Vinmarken ligger på toppen av en ås i Hiersac, og blir påvirket av mye regn, sol og vind. Jordsmonnen er næringsfattig, og man tror røttene går helt ned til 28 meters dybde, noe som visstnok gir en aromatisk og mineralpreget vin. Sen innhøsting gir dessuten en vin med større grad av sødme og høyere alkoholprosent enn normalt. Dette gir et smaksrik, fruktig destilat med et floralt innslag. Age de Epice er en singel årgang 1982, den er en brut som har en alkoholprosent på 43 og den er over 20 år gammel. Cognacen serveres helst ved 14-18 grader.


Léopold Gourmel Age des Epices, Cognac Antarctica Fine Champagne Vintage 1988 og Cognac Antarctica Borderies XO. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Léopold Gourmel Age des Epices Cognac Antarctica Fine Champagne Vintage 1988 Cognac Antarctica Borderies XO

Vurdering

Cognac Antarctica Fine Champagne Vintage 1988
Frank
Meget lys, strågul. Lukta har god sødme med drue og sitrus som sentral. Det må være en forholdsvis voksen cognac, lukta er moden, ikke antydning til spritstikk. Smak er noe tørr, mye mindre fruktig enn lukta. Går noe over mot det mineralske. Et middels kraftig anslag, og smaken holder seg lenge. Dette er en god konjakk. Var skeptisk når jeg så hvor lys den var, men den overbeviste. Ikke en konjakk man nyter til kaffen. Til det er den for spesiell.
Joar
Usedvanlig lys cognac, strågul. Luktanslaget er moderat og meget godt, med totalt fravær av spritstikk. Her er mye sødme, innslag av eple og mandel. Også smaksanlaget er moderat, men den vokser fort og har en lang hale. Frisk og ikke minst fruktig. Smaken er noe utypisk cognac, men likevel meget god.
Tor Anders
Svært lys på farge, frisk, ung lukt - dog på ingen måte uferdig, heller tvert imot. Forholdsvis lite smak i forhold til den overraskende innholdsrike lukta. Dette er likevel en cognac som overgår forventningene ut fra det noe "bleke" førsteinntrykket. Kan anbefales til cognacinteresserte, men neppe noen slager til kaffen etter 50-årslaget.
Tore
Farge: Uvant lys til cognac å være. Ser ut som eplejuice. Ser ut som den har en konsistens som ”henger litt på glasset”. Lukt: Veldig søt og god lukt. Minner om lakris kanskje vanilje. Lukten gir assosiasjoner til dessertvin. Smak: Skarpt anslag, smaken vokser raskt og varer lenge. Har problemer med å kjenne noen utvalgte smaker direkte. Føles uvant – kanskje fargen ”lurer” smaken. Konklusjonen blir vel at den er helt ok og en slags spesiell cognac.
Arnstein
Farge som eplenektar. Sødmefylt lukt av mandel og eple. Frisk og fruktig smak. Mindre sødme enn lukta bærer bud om. Ganske bra lengde. En litt annerledes cognac, lys men moden.

Cognac Antarctica Borderies XO
Frank
Fargen er mer klassisk, men ikke av de mørkeste. Lukta er nydelig. Mye sødme og mandel. Et ganske svakt anslag utvikler seg ganske kraftig, og ettersmaken ligger ganske lenge. Smaken er også sødmefylt og har eik i seg i tillegg. Bra at den har mer enn bare det rene sødmepreget. Gjør cognacen mer interessant. Dette er også en bra cognac, riktignok noe mer tradisjonell enn nr 1.
Joar
Fin ferskenfarge. Ganske mye sødme, innslag av eik og krydder. God cognacduft. Smaken er en aning besk i starten, men forsvinner etter hvert. Middels lang ettersmak. En god cognac som er noe mer forsiktig enn sin navnebror.
Tor Anders
Lys gylden farge. Lukta er dempet, men sødmefylt uten å være overveldende. Smaken er innbydende, på det jevne. Et hint av mandel kjennes etter en tid.
Tore
Farge: Gyllen brun. Lukt: Som lær, kjenner kanskje litt epleaktig lukt. Aner en vis sødme i lukten også. Smak: Ett mildere anslag enn nr. 1. Vokser mindre kraftig i munnen. Føler at denne har banansmak? – men dette er muligens feil. Kanskje enn annen frukt? Ved å sammenlikne opp mot nr. 1 er denne straks en aning bedre om ikke mye. Synes den er god men sett i forhold til prisen tror jeg at jeg ville foretrukket andre.
Arnstein
Gylden (rød-gul) farge. Dempet lukt av mandel og vanilje. Smaken har et svakt innslag av røyk. Moderat sødme og en aning krydder mot slutten av smakskurven. Middels lengde. En mer tradisjonell cognac (sammenlignet med nr. 1), som gjerne kan serveres i godt lag.

Léopold Gourmel Age des Epices
Frank
Ganske så mørk. Brilliant. Her er det mye lukt, mild og voksen lukt, en aning blomster, men kompleksitet skinner gjennom. Smaken er mer sødmefylt enn hos nr 1 og 2, men her kommer kryddersmaken tydelig fram etter hvert. Har et nydelig anslag og smaken ligger leeenge. Det er nesten slik at kryddersmaken, peppersmaken, blir for dominant, mektig, men det er et luksusproblem. Dette er en nydelig sammensatt cognac, en cognac å anbefale på det sterkeste. Prisen gjør nok likevel sitt til at ikke mange kjøper denne.
Joar
Kobberfarge med briljans, men er samtidig myk og innsmigrende. Fremtredene varm duft med tydelig innslag av aprikos. Fruktig. Kompleks. Veldig mye smak av krydder, kanskje i meste laget. Ettersmaken er lang, men dempet og behagelig. Innslag av pepper. Dette er en cognac som er godt voksen og som fremstår sikker på seg selv. Den forsøker ikke å utgi seg for noe annet enn det den er, og det holder i massevis.
Tor Anders
Dette er en relativt mørk cognac, men ikke kunstig mørk. Lukta er kompleks, kanskje noe frukt (aprikos/fersken) kan kjennes ved første møte. Smaken forteller om en komplett og god cognac som har det meste. Ikke noe superkraftig anslag, men dette er en cognac som holder høyt nivå.
Tore
Farge: Bronsefarge med en ”dråpe” kaffe i. Lukt: 1. lukter komplisert – masse forskjellig. Lukten minner om jul – kanskje krydder som nellik?, muskat? allehånde? – vanskelig å bestemme men krydder er det nok. Smak: Roligere anslag, men med lang varighet. Blir som fløyel i munnen etter hvert. Klart den beste av de 3. Liker best at det smaker masse av den.
Arnstein
Gylden og klar brunfarge med en aning rødt. Kompleks lukt, med bl.a. vanilje, rosin og krydder. Smaken er også kompleks, for ikke å si komplett. Du kan smake krydder, "kjeller", og jeg ville heller ikke protestere hvis noen sa "rancio". Meget bra lengde. Utvilsomt en godt lagret og sammensatt cognac, med mer enn nok krydder.

Neste møte: 9/10. mars 2007 hos Arnstein.

Møteoversikt