Møte lørdag 21. oktober 2006

Møtested: Hos Tor Anders
Til stede:  Frank, Joar, Arnstein, Tor Anders.

På kveldens program sto tre cognacer fra produsenter som vi kjenner godt fra tidligere smakinger (og besøk, for den enes vedkommende). Prismessig er dette varer som ikke er avskrekkende, selv for folk med restskatt. Det er fortsatt cognacer i det midtre prisleiet som er nye bekjentskaper for oss, og sikkert for de fleste andre (som ville fått nye og store opplevelser dersom de beveget seg opp fra billigsegmentet til flaskene på en litt høyere hylle). Også denne gangen var det blindtest. Dei som var med:

  • A. de Fussigny VSOP. Kr. 465,-
    Denne produsenten har laget en VS-utgave som heter NYAK, som tidligere er smakt og funnet akseptabel til VS å være (fin flaske også). Vi har også smask Fussignys XO tidligere. Her gjelder det Fussignys VSOP, som er en tradisjonell cognac. Huset Fussigny har som kjent sin opprinnelse i huset Louis Royer, som i 1988 ble kjøpt opp av et japansk storkonsern. Arvingen til Royer, Alain Louis Royer sto dermed uten det cognachuset han hadde planlagt å overta. Startet i stedet opp helt fra bunnen av under navnet De Fussigny - navnet tok han fra sin kones slekt. Han bygde opp et eksklusivt utvalg av cognacer fra små produsenter som raskt vant berømmelse.

  • Jenssen Carte Blanche. Kr. 480,-
    Dette er den dyreste cognacen i testen denne gangen. Huset Jenssen besøkte vi på vår reise til Frankrike i 2004. Nordmannen Per Egil Jenssens vingård Le Maine Pertubaud ligger i hjertet av Grande Champagne, og herfra sendes det nå ut cognac som høster anerkjennelse. Mange av Jenssen-cognacene er i dyreste laget for folk flest, men Carte Blanche holder en pris som ikke er uoverkommelig til en spesiell anledning.

  • Château de Montifaud Brut. Kr. 342,-
    Flere av klubbens medlemmer har lenge hatt et godt øye til XO-cognacen til denne produsenten, som først ble introdusert for klubbens medlemmer i år 2000. Vi har seinere smakt VSOP’n, pluss en variant som spesielt ble produsert i forbindelse med årtusenskiftet. Brut-cognacen ledsages av få opplysninger i Vinmonopolets liste, men på www.aperitif.no har denne cognacen (som er en VS med minstealder 5 år) deltatt i test med godt resultat. Det trenger ikke å være den eneste referansen som gjelder, så her måtte det smakes! Denne cognacen er laget av ugni blanc-druer.

 

Vurdering


A. de Fussigny VSOP
Frank
En mørk og gylden cognac. Lukt av tørka frukt og banan, en aning sjokolade og kaffe. Har et kraftig anslag. En ganske ”varm” og søt cognac. Moden, har nok ligget en god del år på fat. Bra lengde på ettersmaken. Et hyggelig bekjentskap.
Joar
Fin kobberfarge. Duften er meget god og fruktig med innslag av appelsin og sjokolade. En cognac med mye smak, anslaget er kraftig og den har en lang ettersmak. Aning mineralsk med en bittertørr ettersmak. En meget god cognac som mange vil like.
Tor Anders
Middels mørk på farge, sødmefylt lukt - muligens et svakt hint av mandel.. Smaken oppleves ved første smaking som nokså kortvarig i forhold til forvantningene som lukta skaper, men konklusjonen blir at dette er en meget god cognac som gir mye opplevelse - og som absolutt er aktuell til jul (i tillegg til kunstnercognacen, selvsagt).
Arnstein
Medium gylden på farge med en duft av fløyel! Lukta har nyanser av tørket frukt, sjokolade og kaffe. Smaken er sødmefylt, den er både frisk og moden. Moderat lengde. En cognac som er lett å like!

Jenssen Carte Blanche
Frank
Ganske mørk og skinnende. God og fruktig lukt, men ingen sprudlende fruktighet. Litt tung. Anslaget er ganske forsiktig, men smaken kommer ganske kraftig etter hvert. Også denne er ganske sødmefylt, men personlig synes jeg denne XOen er en aning ung. Har noe uferdig ved seg.
Joar
Tiltalende kobberfarge med briljans. Ganske mye og god lukt med innslag av tørket frukt, eik og brent torv. Bløtt anslag, mild og og sødmefylt med lang ettersmak. En god cognac.
Tor Anders
Gylden, middels mørk. Et svakt innslag av noe brent i lukta, men ikke sjenerende. Et noe uferdig inntrykk, men smaken er lang og god. Kanskje litt småbesk, men ikke så mye at det gjør noe. En god cognac, men neppe et opplagt kjøp til denne prisen.
Arnstein
Fargen er medium gylden og klar. Lukt av svisker og (annen) tørket frukt. Litt mer beskjeden lukt enn Fussigny. Den har bra sødme, er fruktig og godt sammensatt. God lengde. En meget god cognac.

Château de Montifaud Brut
Frank
Noe lysere enn de foregående. Lukta er preget av sødme, men er litt rå og uferdig. Den har et forsiktig anslag og en smak som ligger ganske lenge i munnen. Denne cognacen synes jeg er en som med fordel kunne ha ligget lengre på fat, hentet ut mer smak fra eika. Blir ikke prioritert ved nye innkjøp.
Joar
Lys gylden farge. Smaken er dessverre ikke helt ren og dermed ikke god. Ganske mye smak, men den er litt dvask og besk mot slutten. Sitter ganske lenge, men til brut å være burde den nok fått godgjort seg flere år på fat.
Tor Anders
Lys cognac, typisk brut. Lukta er ikke tiltalende - den stikker i nesen og oppleves også som småbesk. Smaken er derimot overraskende god, men helhetsinntrykket blir bare middels så lenge førsteintrykket er såpass brutalt.
Arnstein
Fargen er lys gylden. Lukta er litt stikkende, med hint av banan. Moderat, men behagelig anslag. Smaken er litt blodfattig og en aning mineralsk, men ikke besk. Slett ingen dårlig cognac, men litt "beskjeden" i forhold til de to andre.


Fra venstre: Château de Montifaud Brut, A. de Fussigny VSOP og Jenssen Carte Blanche. Klikk på flasken for detaljert bilde av etiketten.
Château de Montifaud Brut A. de Fussigny VSOP Jenssen Carte Blanche

Etter smakingen serverte verten en gresk overraskelse i form av moussaka med loff og nydelig salat, tilberedt av vertens hustru. Samtalen forløp som vanlig dannet og poengtert gjennom bordsettet, og etterpå ble det servert kaffe, is og ovnsstekt tysk eplekake mens inntrykkene fra kvedens cognacer sank inn. Sentrale punkt i forbindelse med lanseringen av kunstnercognacen den 11. november ble tatt opp underveis. Vi nærmer oss nå et ubestridt klimaks i klubbens historie.

Neste møte: Julebord, 25. november hos Frank.

Møteoversikt